Historie
Voor we beginnen eerst een trieste mededeling:
Op 14 mei 2015 is oprichter Arnold Maatman na een ziekbed van een maand helaas overleden.
We zullen je missen Pa, bedankt voor alles.

WP_000006Peter en Rob Maatman hebben heel Nederland als werkterrein waar ze met name werken in de utiliteitsbouw. Maar ook dichter bij huis hebben ze installatiewerk verricht, bijvoorbeeld voor bioscoop Cine City in Doetinchem en Palestra in Braamt. Ook hebben we gewerkt aan installatiewerk in grote bedrijfshallen voor Scania. Naast vakmanschap en een jarenlange ervaring komt hun succes voort uit hun manier van zaken doen zoals ze dat van hun ouders hebben geleerd. “Afspraken nakomen en duidelijk en eerlijk zijn. Daar kom je het verst mee”, constateren de twee broers nuchter. En dat je daar ver mee komt, dat heeft de praktijk inmiddels bewezen. Op 10 september 1965 startten vader en moeder Maatman hun bedrijf aan de Muntwal. Een jaartje later verhuisde het bedrijf naar de Kellenstraat 10 en daar is het sindsdien gebleven. “Moeder deed de winkel en vader ging de boer op om installatiewerk te doen. De zaken gingen goed, er werd grond aangekocht en in 1971 was er sprake van een grote winkel in huishoudelijke apparatuur waar later ook speelgoedartikelen werden verkocht.” In 1990 werd de winkel gesloten, maar het installatiewerk ging door. In maart 2002 is Maatman senior 65 jaar geworden, een mooi moment om zijn bedrijf over te dragen aan zijn zonen. Maar dat wil overigens niet zeggen dat hij zich helemaal terugtrekt. Hij blijft tekenwerk doen en ook moeder Maatman blijft hand- en spandiensten verrichten.

Goede combinatie
Peter Maatman interesseerde zich van kinds af aan voor het installatiewerk.” In mijn vakanties ging ik met mijn vader mee. Met name de technische kant van het installatiewerk interesseerde me. Op zestienjarige leeftijd ben ik in loondienst gekomen en zo’n vijfentwintig jaar geleden hebben mijn vader en ik een B.V. opricht.”

Rob daarentegen heeft jarenlang geroepen niet in het bedrijf te willen en nu stapt hij er toch vrijwillig in.” Vroeger hielp ik wel eens in de winkel, maar ik voelde er niets voor om in de branche te werken. Ik heb een aantal jaren in het leger gezeten en daarna verschillende banen gehad. Peter is een echte praktijkman, Ik ben meer van de administratieve rompslomp. Die combinatie kwam het bedrijf goed van pas. Ik heb gewerkt als projectbegeleider bij een verpakkingsbedrijf en vanuit die ervaring wist ik wat ik zou kunnen betekenen voor ons eigen bedrijf. Ja, en zo is het gekomen.”

UNETO en WAARBORG – Installateur
De twee broers hebben verschillende karakters,” dat is een voordeel, want dat botst dus niet. Integendeel, we vullen elkaar juist heel goed aan in de praktijk. In 1998 ben ik in dienst gekomen om te kijken wat het vak in de praktijk inhoudt. Want je kunt pas goed begeleiden als je inzicht hebt in wat er moet gebeuren. Inmiddels heeft ieder zijn taken en verantwoordelijkheden. Het is prettig dat Peter meer tijd heeft om vakinhoudelijk te werken; tekenwerk, voorbereiden en zorgen dat er materiaal is. Ik besteed mijn tijd hoofdzakelijk aan administratie en zorg ervoor dat vanaf de offerte alles op papier staat. Wij zijn waarborg en Komo-installateur. Dat is te vergelijken met een ISO-certificering. Het werk wat we doen moet inzichtelijk gemaakt worden, alles moet op papier staan en gecheckt kunnen worden. Dat is typisch iets dat tot mijn taken hoort”, aldus Rob.

Teamwork
teamDe toekomst zien de broers rooskleurig tegemoet. Ondanks negatieve berichten in de media over terugloop in werk, hebben de broers Maatman een goed gevulde orderportefeuille en zelfs plannen voor personeelsuitbreiding.” We werken vaak met hetzelfde team, dezelfde architect, aannemer en loodgieter. We kennen elkaar goed en weten wat we aan elkaar hebben. Bovendien zijn het stuk voor stuk mensen met beslissingsbevoegdheid en dat betekent dat je ter plekke kunt overleggen als het nodig is. Dat bevordert de snelheid waarmee je kunt werken en scheelt natuurlijk in de kosten. Waarmee we overigens niet willen zeggen dat we goedkoop zijn. Want we zijn niet goedkoop, maar ook niet te duur, maar wel de beste”, lachen de twee.

Elektro Technisch Bureau Maatman is zeven dagen per week, 24 uur per dag te bereiken via tel. (0314 661676). “we hebben om de beurt dienst. Wij vinden dat je als installateur altijd bereikbaar moet zijn. Weet u, wij doen ons uiterste best om goede installaties te bouwen. En dan kun je gemakkelijk altijd bereikbaar zijn, want dan krijg je toch geen klachten…”, aldus de broers.

Bron: Montferland nieuws van 2 april 2002